Maartjes Boekentip

Als ik over de boekwinkels in een stad zou kunnen praten, dan zijn het wel die van Utrecht. Ik studeer hier en ik ben vlakbij opgegroeid, dus ik ken het op mijn duimpje. Als student in talen en literatuur ben ik vanzelf bij verschillende winkels beland om mijn boekenvoorraad aan te vullen. Elke boekwinkel heeft zo zijn eigen karakter en je vindt overal net weer andere titels. Dat mijn eerste Bookstore Bucketlist over Utrecht zou worden is dus meer dan logisch, als je het mij vraagt zijn dit de allerleukste winkels van de stad!

De Utrechtse Boekenbar

Als ik een winkel mijn favoriet zou moeten noemen, dan is het wel de Utrechtse Boekenbar. Het is altijd een warm welkom als eigenaar Tim in de winkel staat. Laat het minimalistische interieur je niet wijs maken dat er dus ook weinig boeken te vinden zijn: door de hele winkel is een schat aan boeken te vinden. Zowel kunstboeken, kookboeken als literaire tijdschriften en vele (non-)fictie in zowel Nederlands als Engels. Je vindt hier de meest actuele boeken en meestal ook een groot assortiment van kleinere uitgeverijen zoals Das Mag en Pluim. Daarbij haal je er natuurlijk ook een goede kop koffie met een heerlijke (zelfgebakken) versnapering! 

De Utrechtse Boekenbar
Westerkade 2

Broese Boekverkopers

Na de verbouwing in het voorjaar van 2020 is deze winkel een waar boekenpaleis geworden. In het prachtige historische pand op de Neude vind je nu alle boeken die je maar zou willen. Sinds de verbouwing is er ook een brasserie aan de winkel toegevoegd. Dus als je even een pauze moet nemen van het neuzen in de boeken, kan je er terecht voor een goede kop koffie met versnapering. 

Broese Boekverkopers. echt een begrip binnen en buiten Utrecht. Naast een zeer uitgebreide Nederlandstalige romanafdeling, is er ook voldoende ruimte voor wetenschap, anderstalige literatuur, thrillers, kookboeken, noem maar op. Bij Broese kan je alles vinden. Ook de kinderafdeling is ontzettend leuk! Ben je op zoek naar een wat ouder boek of een wat minder bekende schrijver? Dan maak je bij Broese een goede kans het te vinden.

Broese Boekverkopers
Oudegracht 112-b

Savannah Bay

Ik maakte kennis met deze fantastische boekhandel via mijn studievereniging. De winkel zit in de buurt van waar wij onze colleges hebben en alle eerstejaars van o.a. Nederlandse Taal en Cultuur kunnen daar met korting hun studieboeken aanschaffen. Maar wat deze boekwinkel zo fijn maakt is dat het een plek is voor iedereen. Naast Nederlands- en Engelstalige fictie vind je een grote schat aan poëzie, LGTBQ+ boeken, alles over genderstudies en postkoloniale literatuur. 

Wil je jouw boekenkast wat diverser maken of meer informatie inwinnen over belangrijke maatschappelijke onderwerpen? Savannah Bay’s got your back! De onwijs aardige medewerkers weten je altijd iets aan te raden waar je blij de deur mee uitgaat. En als je op zoek bent naar een origineel cadeautje hebben ze daar ook genoeg keuze in. Deze winkel draait voornamelijk op vrijwilligersbasis en wil een echte community zijn voor de buurt. Echter, dit wordt steeds moeilijker door stijgende huren en de ontzettend grote toename van online boekbestellingen. Het verlies van deze winkel zou enorm groot zijn en daarom hoop ik dat zo veel mogelijk mensen er eens binnenlopen en een mooi boek mee naar huis nemen!

Savannah Bay
Telingstraat 13

Bijleveld

Deze winkel ligt op steenworp afstand van de Drift, waar ik (vóór COVID-19) altijd mijn colleges volgde. Ik had dan ook de goede gewoonte om op een middag vanuit de Universiteit bij Bijleveld weer even naar de boeken te kijken. Wat is zo leuk vindt aan deze winkel is het pand. De etalage loopt bijna helemaal rondom, dus er is een schat van boeken te bekijken voor je überhaupt binnen bent. De medewerkers doen altijd hun best om er een actueel thema in de presenteren, waardoor je meteen inspiratie opdoet. Dat maakt het meteen ook een van de allerleukste winkels van de stad!

Bijleveld is uniek op de manier dat het zo gewoon is. Ze hebben een zorgvuldig uitgekozen collectie in de winkel staan met veel Engelstalige literatuur & politieke of historische non-fictie. Uiteraard kan je er ook goed terecht voor een Nederlandse roman of prachtige poëziebundels. 

Bijleveld
Janskerkhof 7

Bruna Muntplein

Oké, hiervoor moet je toch een beetje omfietsen. En het is niet zomaar een Bruna, want ik werk er! In het weekend doe ik mijn best om zo veel mogelijk mooie boeken aan iedereen te verkopen. Zoals je gewend bent van Bruna verkopen we allerlei cadeautjes, kantoorartikelen en uiteraard ook verschillende boeken. Vooral als je van spanning houdt kan je goed bij ons terecht, maar ook voor romantische fictie, historische en maatschappelijke non-fictie!

Bruna Muntplein
Muntplein 31

Zo, nu ben je helemaal bij! Plan dus vooral eens een citytrip naar Utrecht of als je al in de buurt woont, check dan zeker eens een van deze winkels. Ik hoop ooit eens mijn eigen winkel hier te hebben, dus wie weet! Heb je nog een andere boekenshop die zéker tot een van de allerleukste winkels van de stad behoort? Ik hoor het graag van je! Mail me op info@maartjesboekentip.nl of stuur me een DM!