Maartjes Boekentip

Help, het is alweer bijna kerst! Er zijn weer ontzettend veel boeken uitgekomen dit jaar, dus enorm veel te kiezen. Ik kan je verzekeren: er is een boek voor iedereen. Ook voor die ene oom die zichzelf echt niet met een boek in zijn hand ziet, of het nichtje dat liever op TikTok zit dan een roman leest. Hopelijk helpen Maartjes cadeautips om het perfecte geschenk te vinden.

Dola de Jong van Mirjam van Hengel, De beesten van Gijs Wilbrink, Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow van Gabrielle Zevin

Dola de Jong

Och, wat een fijn boek is dit! Een fantastische biografie over de in Nederland haast vergeten schrijfster Dola de Jong. Vanwege haar Joodse identiteit vluchtte ze in de oorlog naar Amerika, en maakte daar carrière als auteur. Een groots leven dat overschaduwd wordt door de trauma’s van de oorlog, prachtig opgeschreven door Mirjam van Hengel. Het leest heerlijk weg, je vergeet dat je een biografie aan het lezen bent in plaats van een roman. 

Voor de liefhebber van historische romans, maar eigenlijk voor iedere enthousiaste lezer een prachtig boek! 

Dola de Jong van Mirjam van Hengel. De Bezige Bij, €24,99

De beesten

Als je je vader een boek cadeau wil doen, kijk dan niet verder! De beesten is een rauw, stevig boek over vreemde families in de Achterhoek, motorcross en de Utrechtse punkscene in de jaren 90. Een roman met een sterk plot, dat je zo in één keer uitleest. 

Voor de incidentele lezer, die wel een goede weglezer kan gebruiken! 

De beesten van Gijs Wilbrink. Uitgeverij Thomas Rap, €23,99

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow

Ik denk vaak terug aan dit boek. Het is een lichtvoetige coming-of-age roman over vriendschap. Er gebeurt een hoop en het zit vol goed uitgewerkte, gepassioneerde personages. Kortom: echt iedereen vindt dit leuk! (wat het ook het ideale cadeau maakt) 

Voor de tiener/student die je eens een boek wil geven om wat leesenthousiasme op te wekken! 

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow van Gabrielle Zevin. Knopf, €19,95. Het is nog niet vertaald naar het Nederlands, in januari 2023 verschijnt deze bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

This is what it sounds like van Susan Rogers, De grote cirkel van Maggie Shipstead, Mannen en andere tegenvallers van Elin Wägner

This is what it sounds like

This Is What It Sounds Like (Nederlandse editie!) duikt in de psychologie van de muziek. Je leert waarom we ons instinctief aangetrokken voelen tot bepaalde ritmes of timbres, waarom een zanger voor de ene persoon klinkt als nagels op een krijtbord en de ander er juist intens van geniet en wat de verschillen zijn tussen liefhebbers van teksten en liefhebbers van melodieën en texturen. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, maar ook anekdotes en luistertests die je zelf thuis kunt doen, ontdek je waar ‘jouw plek’ in het muzikale universum zich bevindt.

Voor de muzieknerd die eens wat vaker een boek moet lezen (en hier dus sowieso enorm van gaat genieten!) 

This is what it sounds like van Susan Rogers & Ogi Ogas, vertaald door Frits van der Waa. De Bezige Bij, €29,99

De grote cirkel

Je hebt de vele schitterende recensies over De grote cirkel vast niet gemist, maar toch wil ik het nog even noemen in dit lijstje. Oké, het boek is heel erg dik, en dat kan de ontvanger natuurlijk wel doen terugschrikken. Maar zodra je begint weet je: dit is een fantastisch verhaal. Een parallel tussen twee vrouwen. Begin 20ste eeuw wil Marian de wereld rond wil vliegen, terwijl de luchtvaart nog volop in ontwikkeling is, en Hadley, die 100 jaar later als actrice in de huid wil kruipen van de avontuurlijke Marian. Een groots verhaal vol vriendschap, maar ook van literaire statuur! 

Voor de liefhebber van dikke boeken (Max, Mischa & het Tet-offensief, Het achtste leven van Brilka, etc.)! 

De grote cirkel van Maggie Shipstead, vertaald door Lucie Schaap & Marion Drolsbach. Uitgeverij Meulenhoff, €26,99 

Mannen en andere tegenvallers

Ken je iemand die helemaal ondersteboven was van de Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen? Dan is Mannen en andere tegenvallers precies het cadeau dat je zoekt. Scherpzinnig, grappig en herkenbaar – en dat voor een boek dat 100 jaar geleden gepubliceerd werd! Vier jonge vrouwen wonen samen in een klein appartement en werken op kantoor. ‘s Avonds vinden ze bij elkaar in hun frustraties over hoe ze bijvoorbeeld behandeld worden door hun mannelijke collega’s en dromen over een gelijkwaardige toekomst.

Voor al je feministische vrienden, of iedereen die van klassiekers houdt! 

Mannen en andere tegenvallers van Elin Wägner, vertaald door Gerie de Boer. Lebowski, €19,99

Waar is het lam? van Mustafa Stitou, Vechten voor democratie van Ewoud Kieft, 51 woorden voor sneeuw van Nancy Campbell

Waar is het lam? 

Wat is een cadeaulijstje zonder poëzie? Ik heb helaas niet veel poëzie gelezen, maar wat ik las maakte ook meteen een enorme indruk op me. Naast het debuut van Maxime Garcia Diaz, werd ik omvergeblazen door de nieuwe bundel van Mustafa Stitou. Hij belicht het bijbelverhaal van de offering van Isaak vanuit verschillende hoeken, waardoor een oud en bekend verhaal telkens nieuwe betekenissen krijgt. De vindingrijkheid van zijn taal blijft me elke keer weer verrassen. 

Waar is het lam? van Mustafa Stitou. De Bezige Bij, €21,99

Vechten voor democratie

Er zijn natuurlijk ook altijd non-fictieliefhebbers in de zaal. En met de huidige complexe maatschappelijke problematiek moet dat natuurlijk een boek zijn over de democratie. Ewoud Kieft ontleedt waar de discussie over democratie vandaan komt en hoe de valkuilen steeds weer verhuld worden. Ondanks dat het een groot en ingewikkeld thema is, houdt hij het luchtig. Het is dus het ideale cadeauboek voor deze kerst, want het ziet er ook nog eens schitterend uit!

Vechten voor democratie van Ewoud Kieft. De Bezige Bij, €19,99

51 woorden voor sneeuw

Eigenlijk vat dit boek zoveel doelgroepen in één: voor taalfanaten, natuurliefhebbers, sneeuwenthousiastelingen, triviaverzamelaars… In (zeer) korte essays schrijft ze over allerlei wonderlijke taferelen aan de hand van verschillende woorden voor sneeuw(verschijnselen) door de hele wereld. Een fascinerend boek waar je iedereen een plezier mee doet!

51 woorden voor sneeuw van Nancy Campbell. Uitgeverij Noordboek, €22,50

Ga voor Maartjes Cadeautips!

Ik hoop dat deze 9 cadeautips je gaan helpen bij je speurtocht naar het perfecte cadeau. Ga langs bij je lokale boekhandel om tussen de opties te neuzen, of bestel het meteen bij een fijne winkel bij jou in de buurt. Dan hoef je niet op de post te wachten en pakken ze het ook nog eens mooi voor je in!