Maartjes Boekentip

Ondanks alles wat er verder gebeurde, vond ik 2020 een heel leuk literair jaar! Ik heb bijvoorbeeld onwijs veel goede boeken gelezen, deze website opgezet, heel veel leuke mensen op Instagram leren kennen… Hoewel ik natuurlijk altijd al veel las, zijn dit jaar er buitengewoon veel boeken mij bijgebleven. Elk op een eigen manier. Daarbij heb ik dit jaar natuurlijk véél meer boeken gekocht dan ik kon lezen (same old story) en ook toch best een stapel boeken die ik me voorgenomen had te gaan lezen, maar er toch niet van gekomen zijn. Hopelijk komen ze in 2021 toch eens aan de beurt!

Ik heb een top 10 weten te maken van de boeken die de meeste indruk hebben weten te maken op mij. Niet elk boek komt ook uit dit jaar, maar eigenlijk zijn het wel allemaal hedendaagse titels! Ik begin bovenaan, want waarom zouden we het super-spannend houden als je toch al mijn Reels gezien hebt over de eerste 5. Als Kerst-giveaway geef ik 1 boek uit die top 5 cadeau! Doe mee op mijn Instagram door een comment te plaatsen met welk boek jij interessant vindt uit deze top. Wie weet belandt er dan een leuk pakketje op je deurmat 😉

1. A Little Life – Hanya Yanagihara (2015)

Oké, ik heb hier al meer dan genoeg over gezegd. En eigenlijk iedereen ook wel. Sinds kort volg ik op Instagram #alittlelife en wat blijkt: praktisch iedereen vindt hetzelfde. Iedereen die het uit heeft weten te lezen vindt het hartverscheurend, confronterend, pijnlijk, prachtig en ontroerend. Vrijwel iedereen geeft toe keihard gehuild te hebben en een haat-liefde verhouding met het boek te hebben. En ja, ik ook. En ja, ook jij moet het toch echt eens proberen lezen.

Nederlandse vertaling uitgegeven bij Nieuw Amsterdam – €20,99

2. Max, Mischa & het Tet-offensief – Johan Harstad (2016)

Het was de hype van 2020 en wat mij betreft een hele terechte. Want, wow, wat houd ik van dit boek. Het superdikke boek is moeilijk om samen te vatten in een kort stukje, maar gelukkig schreef ik er een blog over! Dit verhaal heeft me nog heel lang laten nadenken en het duurde ook wel even voordat ik het in mijn boekenkast terugzette. De personages moest ik echt even loslaten, ook al was het einde echt een van de beste en fijnste eindes die ik kon bedenken. Het was gewoon echt af. Genoeg redenen dus om ‘m ook in huis te halen!

3. Kopenhagen-trilogie – Tove Ditlevsen (2020)

Ik smokkel natuurlijk een beetje door 3 boeken op 1 plek te zetten, maar ze horen nu eenmaal echt bij elkaar. De serie, die de biografie van Deens literair fenomeen Tove Ditlevsen vormt, verspreidde zich vlotjes over Bookstagram. De esthetische covers zag je op de meeste blogs terugkomen en vrijwel iedereen was even lovend. Hoewel het zich afspeelt in de jaren 1920, vond ik het bijzonder, herkenbaar en scherp. Tove’s belevingen van de wereld, haar observaties, haar liefde voor boeken, haar onzekerheid over hoe ze niet in de wereld lijkt te passen. Ik vond het fijn om te lezen en ook onderscheidend.

4. Such a Fun Age – Kiley Reid (2019)

Ik ben echt iemand die ‘Don’t judge a book by it’s cover’ in de wind slaat. Een mooi boek spreekt mij véél sneller aan en vaak beoordeel ik op de cover of het wel of niet iets voor mij is. Such a Fun Age is totaal niet zo’n boek. Met de chick-lit cover had ik niet verwacht dat het verhaal mij zou aanspreken. Maar gelukkig is er nog Bookstagram, die mij helemaal weet te overtuigen om het toch te lezen. Ik vond dit boek zo leuk en goed, omdat het zo relevant is. Het speelt heel goed met de huidige maatschappij, hoe oordelen circuleren, hoe iedereen voor elkaar denkt i.p.v. gewoonweg met elkaar te leven. Zwart en wit is een groot thema en komt op allerlei levels terug. Ook al houdt je niet van gevoelige maatschappelijke discussies in je boeken, geef deze een kans. Want het is grappig, scherp en in een fijne stijl geschreven. En dat samen maakt het een toffe leeservaring.

Nederlandse vertaling uitgegeven bij Prometheus – €20,99

5. Mijn Lieve Gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld (2020)

Ik was al lovend over hun debuut, maar dit boek van Marieke Lucas Rijneveld heeft het voor mij eigenlijk overtroffen! Ik quote mijn caption bij het boek maar even, want eigenlijk kan ik het niet beter zeggen: “Het is Nabokov’s Lolita op het Hollandse platteland, gegoten in een kunstzinnig taalspel in de vorm van een denderende monoloog. Maar het is ook zo veel meer dan dat. […] En hoe mooi de cover ook is, het verhaal an sich is dat niet. Maar toch sleept het je hoe dan ook volledig mee en laat je het volledig omarmen.” Lees het!

6. Dwaal Zacht – Lore Mutsaers (2019)

Ik vond dit boek heel bijzonder! De cover vind ik prachtig en het verhaal is dat ook. Het is fijn Vlaams en alle verhaallijnen worden mooi met elkaar verweven. Het leest ook nog eens als een trein. Kortom, hoe dan ook een fijne leeservaring!

7. Mi have een droom – Ramsey Nasr (2013)

Over deze bundel schreef ik mijn bachelorscriptie en daardoor heb ik het door en door gelezen. Het bevat super toffe poëzie en essays, allemaal geschreven door Nasr als Dichter des Vaderlands. Zeker iets waar ik heel vaak aan terugdenk en dat ik ongetwijfeld ook zal blijven herlezen.

8. Death in Her Hands – Ottessa Moshfegh (2020)

Ik was altijd al groot fan van Ottessa Moshfegh en met dit boek heeft ze zichzelf opnieuw bewezen. Een duister maar ook heel grappig verhaal over een eenzame Vesta (wat ook een typisch Moshfegh-personage is) in haar boshuisje en een bijzonder mysterie. Het leest als een detective met super goede inhoud. Een echte aanrader dus!

Nederlandse vertaling uitgegeven bij De Bezige Bij – €20,99

9. Condities – Thomas Heerma van Voss (2020)

Toen het boek uitkwam deed ik mee aan de leesclub van Das Mag erover. Ik kreeg de drukproef thuis en las het voor het uitgebracht werd. Schrijver Pek lijdt aan de ziekte van Crohn en worstelt er flink mee. Ik vond het een betekenisvol en toch ook vermakelijk boek. Ik denk nog regelmatig terug aan de alledaagse, maar toch ook aparte personages.

10. The Memory Police – Yoko Ogawa (1994/2019)

Dit boek stond op de shortlist van de International Booker Prize (die Marieke Lucas Rijneveld won) en de achterflap fascineerde me zo dat ik het besloot te lezen. Iedereen op een zeker Japans eiland vergeet allerlei zaken. Het hoofdpersonage is een schrijver en neemt haar niets-vergetende redacteur in bescherming tegen ‘The Memory Police’. Wat of wie kan er allemaal vergeten worden?

Nederlandse vertaling verschijnt bij Cossee in februari 2021.

Zo, het was een mooi literair jaar voor mij! Ik kijk nog niet per se uit naar specifieke boeken die in 2021 uit gaan komen, jij wel? Laat het me weten!